Poprzedni temat «» Następny temat
przewlekłe nawroty biegunki
Autor Wiadomość
Qkarolina 
Debiutant
Qarlos mały Lab


Wiek: 26
Dołączyła: 28 Mar 2008
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-28, 23:38   przewlekłe nawroty biegunki

Sprawa dotyczy rocznego Labradora. Jest śmieciożercą, średnio raz w tygodniu dorwie coś na dworzu a są to kości, czasem jakiś śmieć, zdarzyło mu się nawet lizać jakieś ludzkie odchody od bezdomnych mieszkających gościnnie na działkach przy lesie, gdzie spaceruje. Co jakiś czas, jestem prawie że pewna że na skutek zjedzenia syfu na spacerze, miał biegunki. Bez temperatury, bez wymiotów, z apetytem, z dobrym humorem. Jedynie co mu doskwierało to biegunki.
Poczatkowo to byla jednodniowa sprawa, i za kazdym razem coraz dłużej,(z 4-5 razy byla taka sytuacja). W sobotę znów się zaczęło i trwało do wtorku, poszłam do weta w końcu, bo samą dietą i węglem nie przechodziło jak wcześniej. Dostał antybiotyk Ganadexil, nospe, Catosal, nifuroksazyd
oraz zrobili mu badanie krwi, gdzie wyszły podwyższone mocno proby watrobowe AST i ALT.
Nastepnego dnia znow dostal antybiotyk Ganadexil, catosal, oraz COMBIAT(?) i na wątrobę essentiale forte w tabletkach.
Jutro znow mam sie wstawic po antybiotyk zastrzyk.
Ale pies co prawda nie ma lejącej się biegunki jak wcześniej ale też nie żadna rewelacja jest z tym, co z niego wychodzi, a to już 5ty dzień i 3ci leczenia. Druga sprawa weterynarz wciska mi ROyal Hepatic dla psów z problemami wątrobowymi i mam wg niego karmic go nia na stale( 140zł za 7 kg).
Albo gotować mu ryż + kurczak+ marchew, czym niestety się nie najada, mimo że dostaje dużo większą porcję niż suchej.
I mam pytania do Was:
Jeśli leczyliście psa na biegunkę już u weta, to po ilu wizytach mu mijało, od razu?
Czy naprawdę konieczna jest zmiana karmy na tę weterynaryjną, mimo że nie podejrzewam, że to moja karma powoduje te akcje.(dostaje tą karmę odkąd był u hodowcy-od początku życia). Czy jest tak, że jak podrazni wątrobę jakimś syfem, to karma zwykła (nie ta weterynaryjna) pogłębia problem?

I czy macie jakieś pojęcie i doświadczenie z problemami z podwyższonymi czynnikami wątrobowymi z badania krwi?
Czy z watrobą to jest tak, że te składowe we krwi mogły się podnieść na czas zatrucia i potem wracają do normy, czy raczej jak wyszły takie wyniki to znaczy, że problem jest b.poważny. oczywiscie powtórze za 3-4 tyg badanie krwi, ale denerwuje sie już teraz czy dzięki antybitykowi i leczeniu całęmu wrócą do normy po wyleczeniu biegunki.

Wiem, że niewiele możecie pomóc przez internet ale liczą się dla mnie każde opinie i opisy, bo niestety nie ufam do końca we wszystkim weterynarzom, a sama się nie znam na weterynarii i nie wiem jakie dalej podejmować decyzje.
 
 
 
Charlie 
Bywalec



Wiek: 30
Dołączyła: 06 Paź 2006
Posty: 174
Skąd: Wrocław/Częstochowa
Wysłany: 2008-03-29, 10:51   

Dopóki wyniki ASP i ALT są podwyższone to powinnaś zdecydować się na karmę dla psów z poroblemami wątrobowymi. Natomiast moim skromny zdaniem Twój psiak po prostu wciągnął coś na spacerze co podrażniło wątrobę. Czy mogłabyś napisać ile było ALT i ASP?
Uważam, że jesli za 3-4 tygodnie enzymy będą w normie to możesz przejść na normalną karmę i np. po tygodniu sprawdzić jeszcze raz wątrobę. Jesli wyniki się podniosą to niestety Twój wet ma rację, a jesli nie to pomyślałabym o kagańcu na spacery. Pozdrawiam :mrgreen:
 
 
 
Qkarolina 
Debiutant
Qarlos mały Lab


Wiek: 26
Dołączyła: 28 Mar 2008
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-29, 16:14   

AST 49,0 norma od 1-37
ALT 132,1 norma 3-50

no i mocznik wysoki 40,8 a jest do 45 norma

oprócz tego MCH 24,9 norma do 24
MCHC 36 norma do 36

Limfocyty 32 norma 3-10


reszta zupełnie w granicach normy.

Dziękuję za podpowiedź. Chyba właśnie tak będzie najlepiej mi zrobić jak piszesz.
Dodatkowo powiem po dzisiejszej wizycie że dostał betanox, cotosol i combioit i mam się wstawić jeszcze w poniedziałek i środę oraz stosować nadal nifuroksazyd i essentiale forte i po środzie jeszcze jakieś tabletki dostanę.

A jeszcze jedna osoba mi podpowiedziała żebym oddała kał dp zbadania, bo może to być wszystko przyczyną zarobaczenia(mimo ze pies jest sumiennie odrobaczany co 3 m-ce). Jednak mój wet czegoś takiego w ogóle nie proponował. Czy ewentualne zarobaczenie moze mieć jakikolwiek wpływa na podwyższone paramertry wątrobowe?

Dzieki wielkie za pomoc
 
 
 
Charlie 
Bywalec



Wiek: 30
Dołączyła: 06 Paź 2006
Posty: 174
Skąd: Wrocław/Częstochowa
Wysłany: 2008-03-29, 18:30   

W przypadku psów "wciągaczy" nalezy cześciej odrobczać ze względu na większe prawdopodobieństwo zarobaczenia na spacerze. Podczas wędrówki larwry robacze "odwiedzają" m.in. wątrobę, ale rzadko daje to obraz w podniesieniu parametrów wątrobowych, chyba, że przy bardzo silnym zarobaczeniu.
Jeszcze dwa pytania: jaka była ogólna liczba leukocytów (G/l)? i poszczególnych frakcji? chodzi mi tu o granulocyty, limfocyty i monocyty. Przy okazji czy podana liczba limfocytów to % czy liczba (G/l)?

Najczęściej jest tak, że w momencie gdy limofocyty są podwyższone oznacza to, że organizm jest już w fazie zwalczania choroby. Przy okzaji jego parametry wątrobowe nie są takie złe i wydaje mi sie, że to minie :mrgreen:
 
 
 
Qkarolina 
Debiutant
Qarlos mały Lab


Wiek: 26
Dołączyła: 28 Mar 2008
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-30, 20:31   

limfocyty 32(norma 30)
leukocyty dużo bo 16,11(norma 10)
monocyty 5( 3-10)

MCHC 36 (do 36 normA)
MCV 24,9(norma 29)
erytrocyty 7.09(norma do 8,0)




dzieki dzieki naprawde za odp. We wtorek jade badac kał, ale wet kazał mi przyniesc tylko pojedyncze, a czytal w wielu miejscach ze trzeba zbierac z 3 dni. Jak sie mam do tego ustosunkowac?

I plan mam taki by teraz jak juz nie ma biegunki i kał wyjdzie bez pasożytów, kupic mu kaganiec i bardzo pilnowac by niczego nie pożarł niestotoswnego i zrobic ponownie krew za 4 tyg. Jesli wyjdzie znow zle, wtedy przestawie go na karme royal hepatic i bede myslec dalej.
A do tego czasu, o iledo badania nie bedzie nawrotow biegunki, bedzie dostawal troche swojej karmy zmieszanej z ryzem kurczakiem i marchwią.
czy to madre postepowanie z mojej strony?

naprawde dzieki wielkie za odp!!
_________________
Qarlos
 
 
 
pola 
Debiutant


Dołączyła: 16 Sty 2009
Posty: 3
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-02-26, 09:24   

Mialam ten sam problem,moj pies ma 8 miesiecy a wzielismy go do siebie w wieku niecalych dwoch.Od samego poczatku co 3 do 5 tygodni mial biegunki.Na poczatku pomagala jedna tabletka wegla pozniej juz kilka nie pomagalo wiec dawalismy mu smecte.Ale i to przestalo dzialac.Odrobaczalismy co miesiac,bo tez jadl na dworze(kupilismy kaganiec).Biegunki byly coraz czestsze i dluzej trwaly.Oprocz nich nic mu nie dolegalo,bawil sie ,biegal,nie mial goraczki,apetyt w normie,sami robilismy mu glodowki.Za ktoryms razem poszlismy do weta,zrobilismy badania krwi i niby bylo wszystko oki,nie dostalam wynikow badan do reki,ale wet zaproponowal nam karme weterynaryjna,15kg za 250zl.Nasz piesek jest duuuuuuzy,miesiecznie zjada 30kilo karmy,do tego preparaty na stawy,ciasteczka,miesko itd.Obliczylismy,ze w miesiacu razem z ta karma wyjdzie okolo 800zl.To przekroczylo nasz budzet domowy,postanowilismy z mezem nie posluchac sie weta.Zmienilismy karme Bozita,ktora jadl jeszcze u hodowcy na Boscha Maxi,nie dajemy mu nic oprocz tego,zadnych ciasteczek,suszonego chlebka,ktory uwielbia,jogurtow,nic po prostu kompletnie nic,tylko karma.Przeszlo.Od ostatniej wizyty u weta minelo juz troche czasu i jak na razie ,odpukac,wszytko jest oki.Mam nadzieje,ze juz tak pozostanie.Zycze tobie i psiakowi zdrowka.
_________________
Pozdrawiam.
 
 
pola 
Debiutant


Dołączyła: 16 Sty 2009
Posty: 3
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-02-26, 09:28   

Zapomnialam dodac,ze nasz psiak dwa razy byl na antybiotykach i roznych lekach.Pomagaly owszem ale nawroty biegunek dalej byly.
_________________
Pozdrawiam.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group